Krohygge

De findes stadigvæk – de hyggelige danske kroer, hvor man kan komme ind fra gaden og få et måltid mad, som ofte har lidt karakter af mormormad, men som kan være alt fra det enkle måltid til raffineret kogekunst. Vil du være smart klædt på til et krobesøg, kan du vælge at købe tøj fra 8848 Altitude, men der er selvfølgelig mange andre muligheder også.

De danske kroer har rødder langt tilbage i tiden, og rundt omkring i landet findes stadig en mængde kroer, der fører betegnelsen Kongelig priviligeret kro – det er betegnelsen for en beværtning, som i gamle dage skulle kunne huse kongen, når han kom forbi, men dertil også i det daglige skulle kunne byde de rejsende på et måltid og en seng at overnatte i.

Der findes i dag rundt omkring i Danmark en række kroer, der har betegnelsen Kongelig priviligeret kro, og blandt dem er for eksempel Agerskov Kro i Sønderjylland, som trods sin høje alder lever i bedste velgående.

Kromåltidet

Et godt gedigent kromåltid forbinder vi ofte med mad, som er lavet, som vor mor lavede det. Det er frikadeller, hakkebøf og wienerschnitzel – ikke altid af kalv, men ofte af gris – der præger dette køkken, men nogle gange kan man alligevel blive overrasket.

Hvis man eksempelvis rejser i Sønderjylland, vil man opdage, at man ikke så sjældent på kroerne kan få måltider, hvor der serveres de gammeldags egnsretter, som ellers er uddøde i resten af landet.

Nogle kroer holder traditionen i hævd og serverer sønderjysk kaffebord hver søndag, mens du andre steder kan få solæg, snysk og brødtorte, som er helt unikke retter. Brødtorte er en lagkage lavet med bunde af rugbrød, nødder og sukker, garneret med flødeskum og kakaodrys, eventuelt også med solbærsyltetøj, hvis det skal være fint. Solæg er hårdkogte æg lagt i saltlage, og når de har ligget længe nok, får man dem serveret med sennep, tabasco og tomat – en rigtig lækkerbisken, når man har tømmermænd. Snysk er en sommerret med alle sæsonens grøntsager og nye kartofler, tilberedt i en opbagning med mælk. Retten findes i mange varianter i hele landet, men i Sønderjylland holder man den i hævd, og der er ikke mange sønderjyder, der ikke laver den en gang i løbet af sæsonen. Den serveres med de sønderjyske slagteres bedste ting – bajerske pølser efter egen opskrift, hamburgerryg uden pumpet vand, og måske også kålpølser, som er en særlig sønderjysk variant af pølser med masser af kød, hård røgning og en fast konsistens.

Der er i det hele taget mange muligheder for at hente sig et dejligt måltid på de danske kroer. En af klassikerne er flæskeæggekage med bacon, og den finder man næppe mere klassisk end på Hvidsten Kro, hvor retten også bruges til at holde mindet om en af modstandsgrupperne mod tyskerne under Anden Verdenskrig i live, nemlig Hvidsten Gruppen. Mange af medlemmer blev henrettet af tyskerne i krigens sidste dage, men mindet lever stadig på den gamle kro.

newstimes