Restauranter for enhver smag

Det danske restaurantmiljø er for alvor blomstret op de senere år. Ikke mindst den store interesse for det såkaldte Nye Nordiske Køkken har skabt et helt nyt lag af restauranter, som udmærket sig ved lækker mad lavet af lokale, nordiske råvarer.

Den megen opmærksomhed om restauranter har fået mange til drømme om at åbne deres egen restaurant. Det er ikke altid så let at skaffe finansiering til dette, men så er der mulighed for at tage et konkurrencedygtigt erhvervslån uden sikkerhed i enten et pengeinstitut eller via en af finansieringsinstitutionerne, som man kan finde på nettet. Det giver mange en mulighed for at realisere en erhvervsdrøm, som de måske ellers ikke ville have haft.

Mange niveau

De danske restauranter er præget af mange forskellige typer og niveauer, sådan at kunderne kan vælge netop det sted at spise, som passer dem godt – både hvad angår pengepung og typer af mad.

Mange foretrækker restauranter med etnisk køkken, og her er der virkelig mange muligheder at vælge imellem. Der er snart ikke en by eller lille flække, som ikke har en eller flere etniske restauranter, hvad enten det er en indisk, kinesisk eller persisk restaurant. Herudover er der naturligvis i enhver by muligheder for at få pizza og kebab – pizza er i dag en af de allermest udbredte retter i Danmark overhovedet.

Der er dog også stadig rigtig god søgning efter det klassiske danske køkken, hvor der står smørrebrød, klassisk kromad som wienerschnitzel og stjerneskud, og mange andre retter på menukortet. Smørrebrød er i øvrigt en ægte dansk klassiker, som ingen andre nationale køkkener rigtig har taget til sig – bortset fra det svenske måske, men her kan vi så rose os af, at svenskerne nok har stået i lære hos os, da de skulle lære at lave et svensk smörgåsbord.

Gourmetklassen

Der er i de seneste årtier blomstret en særlig klasse af danske restauranter i gourmetklassen op. Det er restauranter, hvor køkkencheferne typisk har været i udlandet og i flere år har arbejdet i de bedste restauranter i Frankrig, Spanien og Italien, og de har så taget det fremragende køkken med hjem. Blandt de første gourmetsteder i den klassiske herhjemme var Falsled Kro og Kong Hans. Falsled Kro ligger idyllisk på den fynske vestkyst syd for Assens, mens Kong Hans er en klassisk restaurant i hjertet af København.

Siden da er der blomstret mange af disse stjernerestauranter op, både i København og i provinsen. Flere af dem har i dag stjerne i den berømte Michelin guide, der også dækker Danmark. Og flere ligger idyllisk på slotte og herregårde, hvor rammerne underbygger stemningen ved det gode køkken. Det gælder for eksempel, restauranterne på Dragsholm Slot i Odsherred, og der er flere steder i landet, der har udviklet sig til rene valfartssteder for madelskere fra såvel ind- som udland.